Social Network Analysis

Onlangs volgde ik een cursus genaamd ‘Social Network Analysis’. Dit is een cursus die je kan volgen op het leerplatform Coursera. Ik volgde deze opdracht oorspronkelijk in functie van een school opdracht. Een paar lessen in de cursus leekt het me echter te interesseren. Daarom besloot ik om dit dan ook met jullie te delen op mijn blog.

Het is een cursus die bestaat uit 4 grote modules/onderdelen. Deze onderdelen worden telkens gegeven door experten op basis van de topic. Allerlei professoren die gespecialiseerd zijn in verschillende eigenschappen van de cursus komen aan bod. Het is een zeer betrouwbare informatie-bron.

Men start de cursus met algemene concepten over hoe systematische kenniscreatie werkt. Men gaat dus na wat de veranderingen eraan zijn en wat de grootste uitdagingen hieromtrend zijn. Op het einde van de eerste module krijg je ook de kans om eens zelf aan de slag te gaan. Je krijgt de opdracht om zelf een database op te stellen van gelijk wat als oefening.

In de tweede module heeft men het dan eerder over de Big Data. Dit was voor mij geen onbekende omdat ik hier zelf in een module op school al van kunnen proeven heb. Ook maak je kennis met allerlei dingen over AI (Artificial Intelligence). Men haalt ook aan dat deze wetenschap heel ethisch verantwoord is en dus op wetenschappelijke modellen is gebasseerd.

In de derde module laat men u kennis maken met de machine learning. Ook leer je over hoe een sociaal netwerk in elkaar zit. De verschillende netwerkvormen zoals statische netwerkvormen enz. Je maakt dan op het einde ook een eigen analyse van een statisch netwerk via een tool dat door de cursus zelf aangereikt wordt.

De vierde module is dan iets theoretischer maar blijft toch wel heel erg leuk. Op het einde van de module verwacht men dan namelijk dat je eigenlijk je eigen theoretische perfect netwerk in elkaar flanst. Een netwerk waar armoede, oorlog en klimaatopwarming bijvoorbeeld niet bestaan. Dit gaat men doen door een simulatie-game te spelen.

Ikzelf vond dit een zeer interessante cursus en heb er heel wat van opgestoken. Ik dacht niet dat men zo iets complex kon realiseren met simpele data zoals je sociale kringen etc.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *